Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, puszysty i pełen słońca z południowych Włoch. Taki jest właśnie deser na bazie cytryn. Tiramisu limoncello przygotujesz z kremowego serka mascarpone, lekkich biszkoptów, zestu i włoskiego likieru cytrynowego. Uważaj, deser smakuje obłędnie i już jeden kęs sprawi, że zakochasz się w nim po uszy!
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1267
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1084
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1267
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1084
Składniki
Na początku przygotuj płyn do nasączania biszkoptów. Wyszoruj dokładnie cytryny, a następnie na talerzyk zetrzyj ich skórkę (tylko żółtą część - biała będzie gorzkawa). Odłóż tak przygotowany zest na później. Wyciśnij sok z obu obranych cytryn i wlej go do oddzielnej, szerszej miski. Dodaj do niego limoncello. Tym będziesz ponczować biszkopty.
Wykonaj puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Dodawaj serek mascarpone po łyżce i miksuj. Wsyp jeszcze przesiany cukier puder (bez grudek) i miksuj krótko na małych obrotach. Tylko do połączenia składników. Wsyp jeszcze startą skórkę z cytryny. Masa do tiramisu limoncello jest już gotowa.
Przygotuj słoiczki czy szklanki, w których na dno połóż łyżkę gotowej masy mascarpone. Następnie zanurz biszkopty w płynie cytrynowym z limoncello (z jednej i drugiej strony) i ułóż na krem. Stwórz z nich warstwę - w zależności od rozmiaru naczynia, użyjesz od jednego do kilku.
Na ponczowane biszkopty, nałóż ponownie łyżkę masy i wyrównaj. Teraz znowu biszkopty zamoczone w soku z cytryny z limoncello. Na wierzch deseru wyłóż krem mascarpone i dokładnie wyrównaj. Posyp jeszcze niewielką ilością kakao.
Tiramisu limoncello wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Możesz podać z owocami, np. borówkami lub miętą. Włoski deser jest gotowy!