Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu pistacjowe to ciekawa wariacja na temat klasycznego, włoskiego deseru. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzechów i bakalii. Charakteryzuje się ciekawym smakiem, lekko podkręconym dodatkiem brandy. Kruchość pistacji i biszkoptów sprawia, że całość jest interesującą propozycją także na większe wydarzenia rodzinne.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40695
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1082
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3424
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40695
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1082
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3424
Składniki
Przygotuj krem pistacjowy. W dużej misce umieść żółtka, cukier i brandy. Wymieszaj. Podgrzewaj nad parą do rozpuszczenia cukru i zagęszczenia masy. Kiedy osiągnie ok. 60 st. Celsjusza, zmniejsz moc palnika pod garnkiem z wodą i kontynuuj ubijanie przez kolejne 6-10 minut. Temperatura masy nie powinna przekroczyć 75 st. Celsjusza. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do wcześniej przygotowanego zabaione. Wymieszaj. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę. Ostudź do temperatury pokojowej. Rozłóż masę równomiernie do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj pastę pistacjową i wymieszaj. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Połowę wmieszaj do białej masy, a połowę do zielonej. Włóż oba kremy do lodówki.
Przygotuj biszkopty. Biszkopty pokrusz, pozostawiając niektóre okruchy nieco większe. Zalej je kawą. Dodaj pokruszone lub tarte pistacje i wymieszaj.
Złóż deser. W kieliszkach umieść najpierw zielony krem pistacjowy do ok. połowy wysokości. Na to połóż cienką warstwę kruszonych biszkoptów i przykryj je białym kremem. Tiramisu pistacjowe posyp tartą czekoladą i kawałkami orzechów laskowych.