Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, lekki torcik na małą uroczystość rodzinną lub po prostu na niedzielę. Serdecznie polecam.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Składniki
Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubić mikserem masło, cukier, extrakt waniliowy i jajka. Gdy masa zbieleje dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nadal miksować, aż do połączenia składników. Dodać orzechy i wiórki kokosowe. Na koniec dodać pianę z białek i lekko ją wkręcić przy pomocy łopatki. Nie używać już miksera. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać kaszką manną. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35-40 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Aby nie tracić czasu, już w trakcie pieczenia jedną galaretkę zalać dwoma szklankami gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać. Wystudzić i dać do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć połączyć z zimnym jogurtem. Dać jeszcze na 1-2 minuty do lodówki, aby krem nabrał właściwej, gęstej konsystencji. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić. Dolny blat znów włożyć do tortownicy. Na to połowę kremu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć resztę kremu. Tort dać do lodówki. Drugą galaretkę przygotować tak jak pierwszą. Gdy wystygnie dać do lodówki. Gdy zacznie zastygać wylewać po łyżce na wierzch tortu.
Tort musi być w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.