Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto z pysznym kremem dla amatorów czekolady. Przepis pochodzi z 483. odcinka programu Ewa Gotuje.
Tortownica o średnicy 24 cm
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 145
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 94
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 45
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 145
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 94
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 45
Składniki
Czekoladę z masłem roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z mniej więcej połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić resztą cukru. Do żółtek dodać kakao i lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej kakao).
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
Zrobić krem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać kakao i wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę. Posłodzić i zmiksować. Dorzucić czekoladę i ostrożnie wymieszać szpatułką.
Krem nałożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Oprószyć kakao. Udekorować owocami oraz listkami melisy.