Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty, smaczny torcik o smaku śmietankowym z serkiem mascarpone. Tort obłożony kremem śmietankowym z mascarpone i wiórkami kokosowymi.
miska, mikser, drewniana łyżka, tortownica, papier do pieczenia, nóż,
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11419
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 187
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11419
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 187
Składniki
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód, boków nie smarować. Tortownica o średnicy 24 cm. Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli mikserem najpierw na średnich, a następnie na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Do ubitej masy białkowej przesiewamy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Pamiętajmy o tym że ciasto przy mieszaniu zbieramy z samego dna miski. Przekładamy do przygotowanej tortownicy, delikatnie równamy powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut. a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy równolegle z wysokości 50 cm na podłogę - najlepiej na koc, (biszkopt wtedy nam nie opadnie). Wystudzić i przekroić na trzy krążki. Poncz: Letnią wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Krem śmietankowy z serkiem mascarpone: Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. 1/3 ubitej śmietany łączymy z serkiem , a następnie z pozostałą śmietaną. Składanie tortu: Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie smarujemy dżemem wiśniowym nakładamy część kremu śmietankowo - serowego rozsmarowując równomiernie. Nakładamy drugi blat robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni blat, lekko dociskamy. Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Gorę udekorować rozetkami z kremu. na torcie ułożyć zdjęcie delikatnie je docisnąć brzegiem , udekorować koralikami cukrowymi a najlepiej udekorować według swojego uznania. Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc albo przynajmniej na kilka godzin.
Tort gotowy do podania.