Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływający się w ustach, słodki, mocno kokosowy i czekoladowy
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 69
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 152
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 142
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 174
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 69
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 152
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 142
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 174
Składniki
Biszkopt: ubić pianę z jajek, z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodać cukier jeszcze ubijać. Wymieszać żółtka i olej, delikatnie połączyć z pianą z białek. Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać, do połączenia składników. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia - około 30 min. w 170st.C.
Ciasto kokosowe: Białka z odrobina soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać na puszystą lśniąca masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie, kolejno dodać wiórki kokosowe znów delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w tortownicy o średnicy 26cm, przez 35 min, w temp 175st.C. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa krążki.
Masa budyniowa: Mleko zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać gorące mleko do powstałej masy cały czas mieszając. Wstawić na palnik i mieszając zagotować. Dodać rozpuszczoną w odrobinie gorącego mleka żelatynę, wymieszać. Zdjąć z gazu i ostudzić. Po wystudzeniu połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając. UWAGA!! Wg mnie masa budyniowa wyszła za gęsta więc dodałam jeszcze około pół szklanki mleka(może nawet ciut więcej) i łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w mleku i to połączyłam z masą budyniową, mieszając cały czas na gazie do momentu zagotowania. Gdy uzyskałam pożądaną konsystencję zdjęła z gazu i wystudziłam.
Masa czekoladowa: 300ml śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Odstawić roztwór w chłodne miejsce na około 2h (ja jak wystygło wstawiłam do lodówki). Gdy już będzie zimne i ładnie stężałe ubić mikserem na krem. Pozostałe 200ml śmietanki ubić z śmietan fixem i kakao i wymieszać z kremem czekoladowym. Tak powstałą masę wstawić do lodówki do czasu przekładania ciasta.
Łączenie: Na krążek ciasta kokosowego nasączony sokiem spod ananasa, wyłożyć 2/3 kremu czekoladowego, rozsmarować. Przykryć biszkoptem, nasączyć sokiem, ułożyć ananasa pokrojonego w pół plastry(kilka można zostawić do dekoracji). Na ananasa delikatnie wyłożyć krem budyniowy ( spokojnie i dokładnie dociskać, bo źle się to rozsmarowuje- krem jest gęsty. Zostawić kilka łyżek do dekoracji). Przykryć krążkiem kokosowym i nasączyć sokiem spod ananasa. Lekko docisnąć tort, tak żeby ciasto z masami dobrze przylegało. Posmarować cały tort częścią kremu czekoladowego który pozostał, boki obsypać wiórkami , na wierzchu ułożyć ananasa, udekorować kremem budyniowym wedle uznania. SMACZNEGO!!
Tort zainspirowany przepisami z http://sweet-art-sweet.blogspot.com/2011/03/ciasto-z-kokosem.html , oraz http://sweet-art-sweet.blogspot.com/2011/03/ciasto-z-kokosem.html