Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kokosową masa budyniową i galaretką ze świeżymi czereśniami. W sam raz dla łakomczuchów :)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 103
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 103
Składniki
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
Masa kokosowa: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy (składniki ponczu mieszamy), wykładamy połowę gorącej masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugiem blatem biszkoptu który także ponczujemy, wykładamy resztę kokosowej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Na zimnej masie układamy połówki czereśni i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do jej stężenia. Smacznego :)