Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczny i puszysty torcik kokosowy z nutką kakaową. Dobry na wszelkie okazje dla małych i dużych smakoszy ;) Serdecznie polecam :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5211
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 789
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5211
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 789
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Składniki
Na początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić. Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*. * Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony. Gotowy biszkopt studzimy, przekrawamy na 3 - 4 części i nasączamy ponczem przygotowanym z 0,5 szklanki herbaty, soku z cytryny, likieru kokosowego i cukru.
Następnie przygotowujemy masę (na gorącej parze): Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą dodajemy 1,5 szklanki cukru oraz 4 jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki na jednolitą i gładką masę. Miskę ściągamy z ognia i studzimy jej zawartość. Po ostygnięciu do masy dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz esencję kokosową i dokładnie ucieramy (możemy użyć miksera). Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe. Część masy mieszamy z kakao. Na sam koniec smarujemy kolejne części biszkoptu masą kokosową, a jedną część masą z nutką kakaową. Części układamy na sobie, a całość smarujemy białą masą, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy wedle uznania :)
Życzę smacznego! :)