Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Początek maja to intensywny czas jeśli chodzi o wypieki. Moje imieniny, urodziny córki, imieniny męża. Można świętować. A najlepiej przy kawałku pysznego ciasta. :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać razem z kakao, odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać kolejno żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę i całość wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić biszkopt w piekarniku, żeby lekko przestygł. Potem wyjąć i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę mocno podgrzać. Czekoladę połamać i włożyć do dużej miski (od miksera). Zalać gorącą śmietaną. Po ok. 1 minucie dokładnie wymieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Zostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na noc. Po schłodzeniu zacząć ubijać ganache dodając stopniowo schłodzony serek mascarpone, aż powstanie jednolity krem.
Maliny zagotować w rondelku z dodatkiem cukru. Gotować, aż się rozpadną, potem przetrzeć przez gęste sitko. Żelatynę namoczyć (5-7 minut), wycisnąć. Przetarty sos malinowy ponownie podgrzać i dodać do gorącego odciśniętą żelatynę. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Silikonową szpatułką lub nożem (ostrożnie) oddzielić biszkopt od boku tortownicy, zdjąć bok. Biszkopt odwrócić do góry nogami i usunąć papier do pieczenia.
Ciasto ponownie włożyć do formy, ściąć wierzch , ok. 1 cm, i pokruszyć. Nałożyć obręcz tortownicy. Pozostały blat można nasączyć, np. sokiem pomarańczowym. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki, aby krem lekko stężał. Potem wylać sos malinowy uważając, aby nie spłynął po bokach i znów wstawić do lodówki. Przykryć resztą kremu.
Przed podaniem lekko odpiąć obręcz i silikonową szpatułką oddzielić tort od boku tortownicy obracając formą. Udekorować pokruszonym ciastem i malinami. Smacznego :)