Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do ciasta marchewkowego nie trzeba chyba specjalnie nikogo przekonywać :-). jest pyszne, wilgotne, cięzkie, aromatyczne, a z dodatkiem kremu twarożkowego może z powodzeniem robić za torcik :-) polecam
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5803
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1249
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12471
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5246
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5803
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1249
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12471
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5246
Składniki
Ciasto: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Do płynnych składników wsypać suche i połączyć najmniejszymi obrotami miksera - tylko do połączenia składników. Do powstałej masy wmieszać łyżką startą marchew. Ciasto przełożyć do formy (kwadratowa o boku 20 cm lub tortownica o takiej średnicy, u mnie silikonowa forma w kształcie serca) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45 min. w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać jakieś 20-30 minut w formie po czym wyjąć z papierem do pieczenia i studzić na kratce. Po całkowitym przestudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa lub trzy blaty.
Krem: wszystkie składniki w temp. pokojowej utrzec na gładką puszystą masę. Blaty ciasta przełożyć kremem, dowolnie udekorowac. Schłodzic w lodówce kilka godzin. Smacznego :-)