Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwa blaty migdałowo-czekoladowego ciasta przełożone kremem kokosowym. A do tego odrobina kwaśnych czerwonych porzeczek, żeby nie było tak słodko. Do tortu wykorzystałam świeży kokos, z którego zrobiłam mleczko kokosowe, wiórki i płatki. Wiórki znalazły się w masie, a płatki dekorują brzeg tortu. Oczywiście można użyć gotowych wiórków i pominąć dekorację. :)
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1396
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2435
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2249
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 2233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1396
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2435
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2249
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 2233
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi migdałam i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodawać żółtka i zmiksować całość na najwyższych obrotach. Następnie dodać czekoladę z migdałami i proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Następnie przeciąć na pół, aby otrzymać dwa blaty. (Ciasto jest niskie, więc ostrożnie przy krojeniu.)
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wiórki się lekko przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.
Zimną śmietanę i mascarpone zmiksować razem na puszystą masę. Dodać ostudzone wiórki i wymieszać.
Dolny blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować połową kremu kokosowego. Posypać porzeczkami (nie za dużo). Położyć drugi blat ciasta. Posmarować resztą kremu górę i boki. Ozdobić porzeczkami i płatkami kokosowymi.