Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nietypowy torcik na urodziny - idealny jako prezent
Składniki
Czekoladę połamać na kawałeczki i razem z kakao wsypać do miseczki. Zalać wszystko wrzącą wodą (ilość w zależności od potrzeb) i wymieszać do rozpuszczenia się składników i powstania gładkiej masy.
Oby dwa rodzaje cukrów zmiksować krótko z roztopionym masłem (90g). Wbić dwa jajka, jedno po drugim i miksować do uzyskania puszystej, jasnej masy.
Wlewać powoli mleko (szklankę) w temperaturze pokojowej na przemian z ostygniętą masą kakaowo-czekoladową. Dodać przesiane : mąkę, sodę, proszek i sól (szczypta) . Zmiksować do połączenia składników.
Okrągłą formę (u mnie średnica 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotową masę. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 40-50 min do momentu gdy włożony patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto wystudzić.
Krem:
Mleko (pół szklanki) zagotować z cukrem aby rozpuścić go. Przestudzić.
Utrzeć a następnie dolać do niego ostudzone mleko. Wsypywać partiami mleko w proszku dobrze miksując je z masłem (350g). Ucierać aż masa będzie gładka i jednolita.
Ciasto przekroić na pół. Po między warstwy ciasta rozsmarować połowę kremu. Pozostałą część rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
Udekorować według upodobań.
Schłodzić w lodówce min. 2 godziny a najlepiej całą noc.