Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik orzechowy z polewą"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2788
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 84
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2788
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 84
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ucieramy z żółtkami. Orzechy mieszamy z mąką, biszkoptami, proszkiem do pieczenia i oliwą, powoli dodajemy do masy.
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Wyrównujemy z wierzchu.
Pieczemy około godziny w piekarniku w temperaturze 180oC. Studzimy.
Masa. Mleko z cukrem gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Dodajemy zmielone orzechy, ciągle mieszając, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Studzimy. Masło ucieramy i miksujemy z masą orzechową. Dodajemy kieliszek spirytusu.
Ciasto kroimy na trzy blaty i przekładamy masą. Wierzch i boki tortu dekorujemy polewą z rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad. Dekorujemy bakaliami, owocami kandyzowanymi i krokantem orzechowym.
Wartość odżywcza porcji 701 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 45 g/Węglowodany 54 g.Źródło: Rewia