Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik owocowy z ziarenkami granatu"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13520
Polecam.
Odsłon: 68
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2012
Szybka i smaczna
Odsłon: 13520
Polecam.
Odsłon: 68
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2012
Składniki
Jajka ubijaj z solą 10 minut, wsypując 250 g cukru. Obie mąki połącz i wymieszaj z masą jajeczną. Blachę wyłóż pergaminem, narysuj na nim koło o średnicy 18 cm i posmaruj je ciastem biszkoptowym.
Resztę ciasta przełóż do szprycy z okrągłą końcówką i wyciśnij na blachę 17 pasków o długości 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C i piecz 10 minut. Upieczone koło i paski wystudź.
Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wokół brzegu ustaw biszkopty. Namocz żelatynę w pół szklanki zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Kwaśną śmietanę utrzyj ze 100 g cukru i połącz z sokiem z żurawiny. Odłóż 1/3 spęczniałej żelatyny, a resztę rozpuść, podgrzewając.
Ubij 250 g śmietany kremówki i wymieszaj ją z rozpuszczoną żelatyną i masą żurawinową. Przelej do formy i schładzaj. Ubij 400 g kremówki z 60 g cukru i wymieszaj z wanilią.
Rum podgrzej, rozpuść w nim odłożoną żelatynę i połącz z masą śmietanową. Wylej ją na stężałą masę owocową i przykryj biszkoptowym krążkiem. Schładzaj 4 godziny.
Formę odwróć do góry dnem i zdejmij. Ubij 150 g śmietany. Granat rozetnij, wybierz ziarna i ułóż je na środku tortu. Wokół wyciśnij fale bitej śmietany. Ozdób tort wiórkami czekolady.
Czas przygotowania: 80 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 560 kcal.Źródło: Na żywo