Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybki i łatwy do przygotowania torcik. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy.
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 56
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3541
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 56
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3541
Składniki
Mąkę, przyprawy, sodę i kakao połączyć i przesiać przez sito. Białka jajek oddzielić od żółtek. Mikserem utrzeć margarynę dodając stopniowo cukier, następnie żółtka i powidło. Gdy masa będzie jednolita, dodać składniki sypkie na przemian z mlekiem. Wyrobić mikserem ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 22cm (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piernik piec około 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Ostudzony tort przeciąć na trzy części i przełożyć powidłem. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort polać ciepła polewą. Placek można upiec w prostokątnej blaszce o wymiarach około 30x20 cm, nie będzie taki wysoki, dlatego wtedy dzielimy go na dwie części.