Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki biszkoptowo-piankowy tort, który rozpływa się w ustach.
Mikser, tortownica 22-24 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27353
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27353
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Galaretki wsypać do osobnych naczyń. Jedną rozpuścić w 500 ml gorącej wodzie, drugą w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt: Wymieszać mąkę pszenną, skrobię, kakao oraz proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka z cukrem ubić mikserem na krem. Do masy z żółtek przesiać zawartość miski z mąką i dodać 5 łyżek piany z białek. Wymieszać mikserem. Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć do tortownicy. Piec ok 45-55 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wody. Przestudzić.
Śmietanę 30 % przelać do wysokiego naczynia i ubić mikserem na wysokich obrotach. Gdy będzie gotowa, wlewać cienkim strumieniem chłodną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody, ciągle używając miksera. Masa powinna się dobrze połączyć.
Przygotować owoce na wierzch ciasta. Galaretkę rozpuszczoną w 500 ml wody odstawić do lodówki by trochę stężała.
Składanie ciasta: ułożyć jeden z blatów biszkoptowych na spód i nasączyć częścią herbaty. Wyłożyć na biszkopcie śmietanę ubitą z galaretką. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć biszkopt pozostałą częścią herbaty. Ułożyć na wierzchu owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.