Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik słynnej siostry Anastazji
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3817
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414621
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3817
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414621
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2357
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem dodając kolejno żółtka, a gdy masa będzie zmiksowana dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywno- i dzieląc na trzy dodajemy stopniowo do czekoladowej masy. Ciasto wykładamy do 4 jednakowych blaszek lub pieczemy turami ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Jaja z cukrem ubijamy na parze, tak długo aż piana będzie lśniąca. Odstawiamy do studzenia. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną, czekoladę i alkohol do smaku. Ciasto nasączamy delikatnie naparem z kawy i tego samego alkoholu. Wykładamy na pierwszy blat 1/4 masy, przykrywamy drugim wykładamy masą, nakrywamy trzecim plackiem a następnie postępując tak samo wykładamy czwarty blat. Na górze ozdabiam czekoladę.