Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik słynnej siostry Anastazji
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem dodając kolejno żółtka, a gdy masa będzie zmiksowana dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywno- i dzieląc na trzy dodajemy stopniowo do czekoladowej masy. Ciasto wykładamy do 4 jednakowych blaszek lub pieczemy turami ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Jaja z cukrem ubijamy na parze, tak długo aż piana będzie lśniąca. Odstawiamy do studzenia. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną, czekoladę i alkohol do smaku. Ciasto nasączamy delikatnie naparem z kawy i tego samego alkoholu. Wykładamy na pierwszy blat 1/4 masy, przykrywamy drugim wykładamy masą, nakrywamy trzecim plackiem a następnie postępując tak samo wykładamy czwarty blat. Na górze ozdabiam czekoladę.