Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty torcik z jabłkami, galaretką i masą śmietanową na każdą okazję.
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4560
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3085
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 666
Szybkie danie na obiad lub kolację
Odsłon: 147
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4560
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3085
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 666
Szybkie danie na obiad lub kolację
Odsłon: 147
Składniki
Spód: jajka ubijamy z cukrami na puszysty krem. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i gotujemy, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Dodajemy galaretki (w proszku) i miksujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
Masa śmietanowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy, aż się rozpuści. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy amaretto i przestudzoną żelatynę.
Zimny biszkopt wkładamy do tortownicy, na biszkopt wylewamy zimną masę jabłkową, na masę jabłkową masę śmietanową. Torcik schładzamy minimum 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.