Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo wdzięczny w wykonaniu torcik (nie może sie nie udać!). Zrobicie go łatwo i szybko, bez korzystania z piekarnika - i zapewne równie szybko będzie on znikał z talerzy!
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 19
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1984
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 28
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 19
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1984
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 28
Składniki
Uwaga: Przepis jest dostosowany do tortownicy (średnica: od 21 do 23 cm.), ale… ŚNIEŻNY PUCH MOŻNA ZROBIĆ W standardowej BLASZCE na ciasto (wymiary 25 na 36 cm.) – wystarcz tylko PODWOIĆ każdy ze składników!
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej,przegotowanej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Ciasteczka rozdrabniamy i przesypujemy do miski.
Dodajemy do ciasteczek rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy dno tortownicy (średnica: max23 cm.). Wyrównujemy i delikatnie dociskamy ręką do dna.
Marcepan ścieramy nad tortownicą,tak-aby w miare równomiernie pokrył on masę z ciasteczek. Starty marcepan dociskamy dłonią do masy ciasteczkowej,aby utworzył z nią zwartą całość. Tortownicę z tak przygotowana podstawą wkładamy na 10 min. do lodówki.
Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem.
Do twarogu sernikowego dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowaniama wlewamy do sera przestygniętą galaretkę i mksujemy,aż składniki dobrze się połączą. Następnie-dodajemy do masy ubitą śnieżkę i miksujemy całość na niskich obrotach miksera,aż nasza masa będzie puszysta i jednolita.
Wyjmujemy z lodówki tortownicę i przelewamy do niej naszą puchową masę. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Wyjęty z lodówki, zastygnięty torcik-obsypujemy posypką.
Torcik umieszczamy na paterze. Delikatnie okrajamy boki i zdjemujemy obręcz tortownicy.
Górę torciku ozdabiamy cukrowymi snieżkami… …i gotowe! SMACZNEGO!!!