Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z procentami. Wykorzystałam likier śmietanowy o smaku spekulatius. Każdy inny gęsty trunek (ajerkoniak, baileys) będzie też pasował.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 403
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2539
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 403
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2539
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier i miksować całość co najmniej 5 minut. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać likier i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić w drugiej misce na sztywno. Żelatynę namoczyć, wycisnąć i podgrzać, aż się rozpuści. Łyżkę wazową masy serowej dodać do żelatyny, dobrze wymieszać i potem dodać do reszty masy. Wymieszać energicznie, aby nie było grudek. Na koniec dodać ubitą kremówkę.
Rurki poukładać dookoła brzegu. Wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Likier wymieszać z żelatyną fix i gdy zacznie lekko tężeć (można wstawić do lodówki na ok. 10 minut) wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ozdobić czekoladkami. Smacznego :)