Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten torcik truskawkowy stanie się hitem wśród całej twojej rodziny i wszystkich znajomych. Nie ma chyba bardziej truskawkowego ciasta: truskawkowe ciasto przełożone musem z truskawek i posypane suszonymi truskawkami. A całość łączy rozpływający się w ustach krem maślano-śmietankowy.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 45
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 45
Składniki
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego utrzyj masło na średniej prędkości do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo wsypuj cukier i kontynuuj ucieranie przez 4-5 minut.
Dodawaj po 1 jajku, dobrze mieszając po każdym. Następnie wlej sok z cytryny i wanilię.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, galaretkę, proszek do pieczenia i sól.
Do masy maślanej dodawaj partiami mieszankę mąki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj na niskich obrotach do połączenia składników.
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Dobrze osusz i drobno posiekaj. Dodaj owoce do masy ciasta i wymieszaj.
Trzy tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie porozkładaj masę ciasta do form i wyrównaj je łyżką.
Spody wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij je z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie usuń tortownice i kontynuuj studzenie na drucianych siatkach.
Przygotuj przełożenie. Truskawki umyj i usuń szypułki. Osusz je papierowymi ręcznikami.
Owoce przenieś do blendera i zblenduj na jednolitą masę. Następnie przenieś ją na sitko z podłożonym garnkiem i odlej nadmiar wody. Na sitku powinien pozostać wilgotny miąższ.
Przygotuj krem. Masło utrzyj mikserem na krem przez ok. 1-2 minuty na średniej prędkości.
Zmniejsz prędkość miksera i stopniowo dodawaj cukier puder. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj wanilię i sól, a następnie zwiększ prędkość miksera do maksimum i stopniowo wlewaj śmietanę. Ubijaj do uzyskania puszystej masy kremowej, łatwej w rozsmarowywaniu.
Złóż ciasto. Włóż jeden ze spodów do obręczy. Posmaruj go ok. ½ truskawek przeznaczonych do przełożenia. Na wierzchu rozprowadź ok. 1/3 kremu.
Powtarzaj czynność do wykończenia składników i uzyskania 3-warstwowego torciku truskawkowego.
Na wierzchu rozsyp liofilizowane truskawki. Całość udekoruj świeżymi owocami.
Torcik truskawkowy przechowuj w lodówce.