Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, a jednocześnie bardzo efektowny torcik, który przygotujecie z białek pozostających podczas świątecznych wypieków. Torcik jest wspaniałym przykładem, że można wyczarować coś pięknego z kilku prostych składników.
forma do ciasta anielskiego
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18488
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18488
Składniki
Przygotowanie ciasta anielskiego: Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc. Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy. Białka umieszczamy w dzieży robota planetarnego. Wsypujemy sól i cream of tartar. Krótko miksujemy końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększamy obroty i partiami dosypujemy cukier, wlewamy esencję waniliową. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Mąkę przesiewamy partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszamy za pomocą łopatki silikonowej. Ciasto umieszczamy w formie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, aż będzie suchy. Po upieczeniu odwracamy babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinamy wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.
Przygotowanie kremu: Maliny przecieramy, aby pozbyć się pestek np. przez sito. Omierzamy 250 ml. Do przetartych malin wsypujemy cukier, pektynę i dodajemy sok cytrynowy. Mieszamy, gotujemy około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C. Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynamy ubijać na sztywno białka z cream of tartar, końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczamy z oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksujemy 5 minut (krem nawinie się na rózgę). Krem jest gotowy do użycia.
Wykończenie tortu: W otwór wsypujemy kamyki orzechowe- po przekrojeniu ciasta wysypią się i będą dodatkową słodką niespodzianką.
Wierzch i boki tortu smarujemy cienko kremem. Następnie przy pomocy tylki o numerze 191 ozdabiamy tort.
Tort posypujemy jadalnym brokatowym pyłkiem, dekorujemy M&M'sami - będą wyglądać jak pisanki. Dodatkowo posypujemy jadalnymi kwiatkami, żeby tort wyglądał wiosennie.
Smacznego.