Prosty, a jednocześnie bardzo efektowny torcik, który przygotujecie z białek pozostających podczas świątecznych wypieków. Torcik jest wspaniałym przykładem, że można wyczarować coś pięknego z kilku prostych składników.
Torcik wielkanocny z niespodzianką w środku
Składniki
ciasto
- 2 szklanki białek o temperaturze pokojowej
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405 WAŻNE należy przesiać 5 razy
- 2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cream of tartar
- łyżka esencji waniliowej
krem malinowy
- 250 ml przetartych malin
- 200g cukru
- 120 g białek
- łyżeczka cream of tartar
- 1/2 łyżeczki pektyny
- 1/2 łyżki soku cytrynowego
dekoracja:
- 100 g kamyki orzechowe Jutrzenka
- 100 g M&M's Peanut Orzeszki ziemne
- kwiatki jadalne
- jadalna brokatowa posypka cukrowa
Składniki
ciasto
- 2 szklanki białek o temperaturze pokojowej
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405 WAŻNE należy przesiać 5 razy
- 2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cream of tartar
- łyżka esencji waniliowej
krem malinowy
- 250 ml przetartych malin
- 200g cukru
- 120 g białek
- łyżeczka cream of tartar
- 1/2 łyżeczki pektyny
- 1/2 łyżki soku cytrynowego
dekoracja:
- 100 g kamyki orzechowe Jutrzenka
- 100 g M&M's Peanut Orzeszki ziemne
- kwiatki jadalne
- jadalna brokatowa posypka cukrowa

Potrzebne przybory kuchenne
forma do ciasta anielskiego
Etapy przygotowania
Przygotowanie ciasta anielskiego: Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc. Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy. Białka umieszczamy w dzieży robota planetarnego. Wsypujemy sól i cream of tartar. Krótko miksujemy końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększamy obroty i partiami dosypujemy cukier, wlewamy esencję waniliową. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Mąkę przesiewamy partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszamy za pomocą łopatki silikonowej. Ciasto umieszczamy w formie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, aż będzie suchy. Po upieczeniu odwracamy babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinamy wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.

Przygotowanie kremu: Maliny przecieramy, aby pozbyć się pestek np. przez sito. Omierzamy 250 ml. Do przetartych malin wsypujemy cukier, pektynę i dodajemy sok cytrynowy. Mieszamy, gotujemy około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C. Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynamy ubijać na sztywno białka z cream of tartar, końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczamy z oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksujemy 5 minut (krem nawinie się na rózgę). Krem jest gotowy do użycia.

Wykończenie tortu: W otwór wsypujemy kamyki orzechowe- po przekrojeniu ciasta wysypią się i będą dodatkową słodką niespodzianką.

Wierzch i boki tortu smarujemy cienko kremem. Następnie przy pomocy tylki o numerze 191 ozdabiamy tort.

Tort posypujemy jadalnym brokatowym pyłkiem, dekorujemy M&M'sami - będą wyglądać jak pisanki. Dodatkowo posypujemy jadalnymi kwiatkami, żeby tort wyglądał wiosennie.

Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
- Kiełbasy
Odsłon: 54

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2342
Ostatnio komentowane przepisy

Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
- Kiełbasy
Odsłon: 54

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2342



Składniki
- 2 szklanki białek o temperaturze pokojowej
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405 WAŻNE należy przesiać 5 razy
- 2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cream of tartar
- łyżka esencji waniliowej
- 250 ml przetartych malin
- 200g cukru
- 120 g białek
- łyżeczka cream of tartar
- 1/2 łyżeczki pektyny
- 1/2 łyżki soku cytrynowego
- 100 g kamyki orzechowe Jutrzenka
- 100 g M&M's Peanut Orzeszki ziemne
- kwiatki jadalne
- jadalna brokatowa posypka cukrowa
Przygotowanie ciasta anielskiego: Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc. Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy. Białka umieszczamy w dzieży robota planetarnego. Wsypujemy sól i cream of tartar. Krótko miksujemy końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększamy obroty i partiami dosypujemy cukier, wlewamy esencję waniliową. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Mąkę przesiewamy partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszamy za pomocą łopatki silikonowej. Ciasto umieszczamy w formie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, aż będzie suchy. Po upieczeniu odwracamy babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinamy wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.
Przygotowanie kremu: Maliny przecieramy, aby pozbyć się pestek np. przez sito. Omierzamy 250 ml. Do przetartych malin wsypujemy cukier, pektynę i dodajemy sok cytrynowy. Mieszamy, gotujemy około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C. Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynamy ubijać na sztywno białka z cream of tartar, końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczamy z oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksujemy 5 minut (krem nawinie się na rózgę). Krem jest gotowy do użycia.
Wykończenie tortu: W otwór wsypujemy kamyki orzechowe- po przekrojeniu ciasta wysypią się i będą dodatkową słodką niespodzianką.
Wierzch i boki tortu smarujemy cienko kremem. Następnie przy pomocy tylki o numerze 191 ozdabiamy tort.
Tort posypujemy jadalnym brokatowym pyłkiem, dekorujemy M&M'sami - będą wyglądać jak pisanki. Dodatkowo posypujemy jadalnymi kwiatkami, żeby tort wyglądał wiosennie.
Smacznego.
Pyszotka:)
Wyszedł rewelacyjny:)
Wygląd nr 1 na konkursie, gratuluję.
Piękny :)