Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy ciasteczkowy spód, pyszna masa z mascarpone i bitą śmietaną, jeżyny
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 612
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 43
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 79
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 113
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 612
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 43
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 79
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 113
Składniki
Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy, następnie przesypujemy do garnka. Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - ma powstać jednolita masa! Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna. Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki - schłodzi się i stwardnieje. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Do gotowej dodajemy puder i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone - miksując na mniejszych obrotach. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, i podgrzewamy w mikrofali na największych obrotach. Jeżyny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serowo-śmietankową. Na górę nakładamy mus z jeżyn, i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem boki torciku posypujemy płatkami migdałów, i ozdabiamy jeżynami.