Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik z karmelową nutką"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Czekoladę stop razem z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Jajka wbij do miseczki. Dosyp cukier. Utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy.
Wlej masło z czekoladą oraz mleko. Wymieszaj całość mikserem. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 30 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Twarożek wymieszaj z sosem karmelowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij na sztywno.
Ciasto rozetnij na 2 blaty. Twarożek karmelowy połącz ostrożnie z bitą śmietaną. Bardzo delikatnie domieszaj żelatynę. Spodni czekoladowy blat ułóż w tortownicy, nałóż krem i rozsmaruj go. Przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na 3 godziny i 30 minut, aby krem stężał.
Polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu.
Cukierki rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Stale mieszaj. Gotowe ciasto oblej polewą czekoladową, a następnie karmelem z cukierków. Obie masy delikatnie przemieszaj widelcem albo wykałaczką, aby powstał marmurkowy wzorek.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ok. 3 godzin i 30 minut. 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina