Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza jaglana z musem z jabłek i galaretką to pyszny deser.
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 215
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 300
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 215
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 300
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szkl wody, rozgotować. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) Odłożyć do stężenia.
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości. (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier waniliowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić. Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.