Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik z kruszonką i orzechami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Najpierw pokrój i obierz dynię, a następnie usuń część miąższu z nasionami. Potem pokrój ją w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z dżemem morelowym oraz jednym jajkiem.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone miękkie masło, wbij jajko. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Do dużej miski wsyp: mąkę, mielone orzechy laskowe, dołóż masło oraz cukier trzcinowy. Zagniatając dłońmi, wyrób sypką kruszonkę.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką okrągłą formę na ciasto. Rozprowadź na cieście nadzienie dyniowe, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
Piecz placek ok. 45 minut, potem odstaw do ostygnięcia. Przestudzony posyp cukrem pudrem i pokrój. Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 360 kcal.Źródło: Na żywo