Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój Synek pewnie jak większąść dzieci uwielbia płatki czekoladowe "kuleczki", dlatego gdy przygotowałam dla niego torcik urodzinowy, to one musiały być głównym składnikiem. Muszę przyznać, że wyszło nawet bardzo fajne ciacho i to nie tylko dla dzieciaków :)
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105435
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 22
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105435
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 22
Składniki
BISZKOPT Białka ubijać na sztywną pianę, po pewnym czasie dodać cukier i żółtka, dalej ubijając. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, wsypać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Całość wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Czy biszkopt jest upieczony najlepiej sprawdzić długim cienkim patyczkiem. Upieczony biszkopt zostawić do wystygnięcia, przekroić na trzy części. Ciasto nasączyć wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym.
WARSTWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnuszku rozpuścić masło i miód, a następnie dosypać kakao i wymieszać. W dużej misce wymieszać płatki z przygotowaną czekoladą, masłem, miodem i kakaem. Wyłożyć na jedną warstwę biszkoptu.
KREM ZWYKŁY Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę.
KREM BUDYNIOWY W pierwszej kolejności gotujemy budyń: 1 1/2 szklanki mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej części mleka wsypać obie mąki i dokładnie roztrzepać. Do gotującego się mleka powoli wlewamy jednocześnie roztrzepując mleko wymieszane z mąkami, uważać aby nie było grudek. Całość zamieszać i gotować przez ok. 5 min. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę i masło miksujemy na pulchną masę, dodajemy wystudzony budyń i żółtka, ucieramy na pulchną masę.
PRZEŁOŻENIE TORTU 1. Biszkopt 1 część 2. Powidła 3. Krem budyniowy 5. Biszkopt 6. Warstwa z płatkami czekoladowymi 7. Powidła 8. Krem budyniowy 9. Biszkopt 10. Krem zwykły 11. Opłatek dekoracyjny Brzeg tortu udekorowałam kinder czekoladkami, które mój Synek też bardzo uwielbia :)
Smacznego :)