Wspaniały torcik z kokosową niespodzianką w masie! Może urodzinki w karnawale będą i coś takiego popróbujemy :)
Torcik z masą czekoladowo- kokosową
Składniki
- Ciasto z orzechami:
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka miodu
- 25 dag orzechów włoskich
- 5 białek
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Ciasto kakaowe:
- 1 szkl cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jaj
- Masa:
- 1 margaryna
- 5 żółtek
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,25 szkl mleka
- Masa z kokosem:
- 5 dag wiórek kokosowych
- 1/4 szkl mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Składniki
- Ciasto z orzechami:
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka miodu
- 25 dag orzechów włoskich
- 5 białek
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Ciasto kakaowe:
- 1 szkl cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jaj
- Masa:
- 1 margaryna
- 5 żółtek
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,25 szkl mleka
- Masa z kokosem:
- 5 dag wiórek kokosowych
- 1/4 szkl mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru

Etapy przygotowania
Ciasto z orzechami: Orzechy włoskie kroimy dość grubo. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy miód, orzechy krojone, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. miksujemy. Dajemy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy do 40 minut w 180 stopniach. Ciasto kakaowe: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę, żółtka, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy zimny przekrawamy na pół. Masa: W 1/4 szklanki mleka mieszamy żółtka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy żółtka z mąką, i gotujemy gęsty krem. Zimny ucieramy z utartą margaryną. Masę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Masa z kokosem: Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, gotujemy chwilkę, odstawiamy do wystygnięcia. Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe- masa bez kakao- ciasto z orzechami- masa kakaowa (na nią dajemy w odstępach masę z koksem) –ciasto kakaowe- dowolna dekoracja
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 72

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 108
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8539
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 588
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 72

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 108
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8539
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 588



Składniki
- Ciasto z orzechami:
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka miodu
- 25 dag orzechów włoskich
- 5 białek
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Ciasto kakaowe:
- 1 szkl cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jaj
- Masa:
- 1 margaryna
- 5 żółtek
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,25 szkl mleka
- Masa z kokosem:
- 5 dag wiórek kokosowych
- 1/4 szkl mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Ciasto z orzechami: Orzechy włoskie kroimy dość grubo. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy miód, orzechy krojone, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. miksujemy. Dajemy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy do 40 minut w 180 stopniach. Ciasto kakaowe: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę, żółtka, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy zimny przekrawamy na pół. Masa: W 1/4 szklanki mleka mieszamy żółtka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy żółtka z mąką, i gotujemy gęsty krem. Zimny ucieramy z utartą margaryną. Masę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Masa z kokosem: Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, gotujemy chwilkę, odstawiamy do wystygnięcia. Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe- masa bez kakao- ciasto z orzechami- masa kakaowa (na nią dajemy w odstępach masę z koksem) –ciasto kakaowe- dowolna dekoracja
Jak tu się oprzeć :)
pysznie :)
Miodzio i chyba tyle wystarczy :D
Pycha :)