Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem jogurtowym i wiśniami.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 18
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 18
Składniki
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Dobrze jest upiec dzień wcześniej. Robiłam dwa torty jednocześnie.
Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć sokiem z wiśni.Wiśnie odsączyć.
krem-Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki ubić z pudrem cukrem, potem fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt. Miksować i ostrożnie dolewać letnią żelatynę.Krótko zmiksować. Krem wyłożyć na biszkopt.Rozsypać 1/4 wiśni.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć.
Wyłożyć pół słoiczka konfitury i rozsypać 1/4 odsączonych wiśni. Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.
Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia, dodać suchą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać cały tort. Przenieść na paterę.
Różyczki: Nad parą roztopić czekoladę z miodem. Zdjąć z pary i porcjami dodawać puder, wymieszać, potem zagnieść. Podzielić na części. Robić wałki, które pokroić na kawałeczki. Z każdego zrobić kulkę, rozpłaszczać. Składać dachówkowo po 5 szt. Zwijać i przekroić w środku. Każdą różyczkę, wymodelować. Różyczki, odstawić do zastygnięcia.
Różyczki ułożyć na torcie.Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.