Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z wiśniówką"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 148
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 148
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Składniki
Śmietanę podgrzej. Wrzuć do niej połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Mocno schłodź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka.
Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Wsyp do masy maślanej, wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 40 minut. Wystudź.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Czekoladową śmietanę ubij. Dodaj 1/2 wiśniówki. Ciasto rozetnij na 3 placki. Skrop je resztą alkoholu. Przełóż 2/3 kremu i wiśniami z kompotu (kilka odłóż do dekoracji). Tort schładzaj 2 godziny. Polej galaretką.
Schładzaj jeszcze 3 godziny. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok ciasta posmaruj resztą kremu, zrób z niego także rozetki. Tort obsyp posiekaną czekoladą i udekoruj wiśniami.
Idealna bita śmietana
Śmietana do ubijania powinna być słodka i tłusta (30-36 proc.). Przed ubijaniem mocno schłodź nie tylko śmietanę, ale też miseczkę i końcówki miksera. Dzięki temu ubijanie pójdzie szybciej i o wiele łatwiej.
Nie przesadzaj z długością ubijania, kiedy tylko śmietana zgęstnieje i stanie się puszysta odłóż mikser. Inaczej w deserze zaczną tworzyć się grudki tłuszczu.Źródło: Naj