Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zostawić go na noc w chłodnym miejscu. Wtedy ciasto się „przegryzie” i będzie miękkie, rozpływające się w ustach.
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 22
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 116
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 199
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 22
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 116
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 199
Składniki
Wodę, olej doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, rozpuścić, dodać kakao, wymieszać do połączenia składników, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i razem z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać schłodzoną masę kakaową oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość delikatnie połączyć. Blaszkę o wymiarach około 35x 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Biszkopt piec 40min. Po wystudzenia przekroić na dwa blaty. Następnie przygotować masę budyniową. Z proszku budyniowego, cukru i mleka przygotować budyń, wystudzić. Po czym utrzeć z miękkim masłem. Wystudzony blat posmarować powidłem, następnie masą budyniową i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.
Polecam