Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort w starym stylu z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10658
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 890
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9081
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1340
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10658
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 890
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9081
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1340
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, i przekroić na trzy blaty.
Krem Mleko, adwokat, mąkę pszenną ziemniaczaną zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki i energicznie mieszając zagotować. Nakryć folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń.
Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 2 łyżkami dżemu wyłożyć 3 łyżki kremu rozsmarować przykryć biszkoptem, ponownie poncz, dżem krem, biszkopt, poncz, dżem, krem biszkopt. Z pozostałego kremu odłożyć około 4 łyżki i wymieszać z łyżką dżemu, posłuży do dekoracji. Kremem posmarować wież oraz boki tortu, na wierzchu na przemian dekorując tort wyszprycować jasny i różowy krem. Tort schłodzić. Smacznego