Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort bananowo-czekoladowy"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12386
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12386
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Składniki
Banany obierz i zmiksuj ze 120 ml mleka, cukrem waniliowym i 180 ml miodu. Posiekaj 200 g orzechów. Połącz je z 500 g mąki, proszkiem do pieczenia oraz połową łyżeczki soli. Powoli wsyp do masy bananowej.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wylej do niej przygotowane ciasto bananowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz nie dłużej niż 40 minut.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Pozostałą mąkę przesiej z drugim proszkiem do pieczenia i kakao. Wsyp 1/2 łyżeczki soli. Syrop klonowy połącz z 600 ml mleka, olejem i octem winnym. Dobrze wszystko wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia.
Czekoladę posiekaj i dorzuć do zagotowanego mleka. Mieszaj, aż się rozpuści. Na patelni zrumień 150 g orzechów. Wlej do nich pozostały miód i mieszając, podsmaż.
Każdy z placków rozetnij poziomo na 2 części. Przełóż je masą czekoladową. Oblej nią też wierzch tortu. Udekoruj orzechami w miodzie.
Czas przygotowania: 110 minutŹródło: Na żywo