Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezy zazwyczaj robię z zamrożonych białek. Zostają mi one głównie po pieczeniu chałki. Jak widać na poniższym obrazku, białka po zamrożeniu nic nie tracą. Mój torcik jest z 10 białek, można użyć mniejszej ilości i zrobić tort nie z 4 a 3 blatów, a nawet 2…
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 84
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 513
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 119
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 84
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 513
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 119
Składniki
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie powoli dodaję cukier i ubijam aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec daję mąkę ziemniaczaną i ocet. Po chwili piana powinna być gotowa.
Kształt toru oraz ilość warstw jest całkowicie dowolna. Tym razem zdecydowałem się na 4 prostokąty. Na papierze do pieczenia narysowałem prostokąty o wymiarach 25x15 cm . W sumie zmieściły mi się 4 takie płaty. Ubitą pianę wyłożyłem na papier z narysowanym szablonem.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzałem do 150 stopni, w tej temperaturze blaty trzymałem przez około 5 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 100 stopni i suszyłem bezę około 1,5 godziny nadal z termoobiegiem. Po wyłączeniu piekarnika zostawiłem w nich bezy na kilka godzin. Idealnie jest upiec bezy dzień wcześniej i zostawić je na noc.
Śmietanę ubiłem na sztywno z cukrem pudrem, następnie powoli dodawałem mascarpone ciągle miksując. Do gotowego kremu dodałem pokrojone w kostkę owoce. Dolny płat bezy posmarowałem kremem, przykryłem bezą itd. Ostatni blat obłożyłem owocami i polałem masą czekoladową która przykleiła owoce.
Polewę czekoladową zrobiłem w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę z łyżką masła i łyżką mleka, podgrzewałem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Polewałem nią wszystkie owoce, mocując je do blatu.
Przemycamy zdrowie: Do polewy czekoladowej dodałem szczyptę kurkumy, owoce posypałem słonecznikiem.