Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-06-2016
przepyszny torcik, wbrew pozorom nie jest przesłodzony, czereśnie delikatnie przełamują słodki smak bezy. łatwy do przygotowania, naprawdę warto, bo rozpływa się w ustach ... :-)
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 169
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 169
Składniki
Blaty bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę do piekarnika wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy ok. 21 - 23 cm. Jeśli nie zmieszczą się na jednej blasze, można przygotować dwie. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i zmiksować. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli bezy pieczone są na dwóch osobnych blaszkach jedną wstawiamy na środkowy poziom, drugą na najniższy poziom piekarnika. W czasie suszenia blatów należy zmieniać poziomy co ok. 20 min. Blaty bezowe można upiec 2 dni przed przygotowaniem tortu i przechowywać je w suchym miejscu przykryte ręcznikami. Krem: Serek mascarpone i kremówka powinny być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na sztywno. Na talerzu lub paterze położyć jeden blat bezowy, wyłozyć 1/2 kremu, ułozyć połowę czereśni (wczesniej umytych, przekrojonych na pół, wydrylowanych) lekko wcisnąć je w krem, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu i ułozyć resztę czereśni. Wstawic do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :-)
Torcik mozna przechowywac w lodówce 2-3 dni (o ile aż tyle przetrwa niezjedzony :-))