Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-08-2018
Jeśli tort bezowy to tylko z owocami. Uwielbiam połączenie chrupiącej bezy z mascarpone i malinami. Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść! Zapraszam po najlepszy przepis na idealną bezę. Pyszne, słodkie kalorie!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6210
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9125
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8726
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6210
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9125
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8726
Składniki
Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi, na które wykładamy masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą.