Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy tort najlepszy. Każdy sobie poradzi z jego wykonaniem.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 248
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104564
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9075
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 248
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104564
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9075
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Ubijając dodawać pojedynczo żółtka. Mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masa przy pomocy szpatułki, delikatnie. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie 180 stopni - 35 min. Do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Połowę pokroić w drobna kostkę, te będą do wyłożenia ze śmietaną. Druga połowę pokroić w cienkie plasterki, te będą do dekoracji. Masło ubić na puch z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Spodnią część placka nasączyć syropem spod brzoskwiń. Jeśli nie będą jadły dzieci, można do syropu dodać ok 50 ml spirytusu. Posmarować placek śmietaną, wyłożyć połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń i ponownie nałożyć śmietanę. Przyłożyć drugim plackiem i postąpić tak jak poprzednio. Nasączyć, przełożyć śmietaną i brzoskwiniami. Przyłożyć wierzchnim plackiem i nasączyć syropem. Wierzch i boki posmarować kremem. Ok 4 łyżki kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, do dekoracji. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć różę, zaczynając od środka. Można zrobić z kremu rozetki. Gotowy tort pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego.