Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy tort najlepszy. Każdy sobie poradzi z jego wykonaniem.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30436
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30436
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Ubijając dodawać pojedynczo żółtka. Mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masa przy pomocy szpatułki, delikatnie. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie 180 stopni - 35 min. Do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Połowę pokroić w drobna kostkę, te będą do wyłożenia ze śmietaną. Druga połowę pokroić w cienkie plasterki, te będą do dekoracji. Masło ubić na puch z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Spodnią część placka nasączyć syropem spod brzoskwiń. Jeśli nie będą jadły dzieci, można do syropu dodać ok 50 ml spirytusu. Posmarować placek śmietaną, wyłożyć połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń i ponownie nałożyć śmietanę. Przyłożyć drugim plackiem i postąpić tak jak poprzednio. Nasączyć, przełożyć śmietaną i brzoskwiniami. Przyłożyć wierzchnim plackiem i nasączyć syropem. Wierzch i boki posmarować kremem. Ok 4 łyżki kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, do dekoracji. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć różę, zaczynając od środka. Można zrobić z kremu rozetki. Gotowy tort pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego.