Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku tort cappuccino. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej...
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 670
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 670
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cappuccino. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier.
Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki...