Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort cappuccino pod białą pierzynką"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 340
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 340
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj porcjami cukier i żółtka. Mąkę przesiej, wsyp do masy jajecznej, dodaj kakao i delikatnie wymieszaj łopatką.
Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż pergaminem i przelej ciasto. Piecz w temperaturze 170°C ok. 35-40 minut. Następnie pozostaw w piekarniku do ostygnięcia. Śmietanę przelej do rondelka. Dodaj połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i cappuccino się rozpuszczą. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Dobrze schłodzoną masę miksuj na wysokich obrotach, dodając stopniowo serek mascarpone. Wystudzony biszkopt pokrój na 4 blaty. Teraz czas na poncz: w 3/4 szklanki wody rozpuść kawę i wymieszaj z likierem. Nasącz nim pierwszy blat. Rozsmaruj na nim krem i przykryj kolejnym blatem. Powtarzaj tę czynność, składając tort. Ostatni blat pozostaw bez kremu.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając partiami cukier. Rozsmaruj na wierzchu tortu. Ozdób np. ziarenkami kawy. Odstaw do schłodzenia.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 530 kcalŹródło: Na żywo