Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny tort z kremem chałwowym i czekowiśnią. Torcik z okazji urodzin mojej mamy.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 28
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 35
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 28
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 35
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylać masę biszkoptową. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut bądź do tzw. suchego patyczka.
Wiśnie włożyć do rondelka i zasypać cukrem, poczekać aż puszczą sok. Następnie rondelek postawić na średnim ogniu i podgrzewać stale mieszając. Do wiśni dodać kakao oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do czasu aż kakao i czekolada się rozpuszczą. Jeżeli czekowiśnia będzie za rzadka można do niej dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i podgrzać do zgęstnienia. Czekowiśnię wystudzić, dodać rum i dokładnie wymieszać.
Jajka porządnie wyszorować, wybić do metalowej miseczki i dodać cukier. Miskę postawić nad garnkiem z parującą wodą i za pomocą miksera- na największych obrotach miksować do czasu, aż masa zrobi się jaśniejsza, puszysta i rozpuści się cukier, przestudzić. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i zmiksować na puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać przestudzone jajka i cały czas miksować. Chałwę pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać do masy. Na sam koniec dodać rum, wymieszać i schłodzić masę przez chwilę w lodówce(tak aby masa miała bardziej zwartą konsystencję).
Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy blat nasączyć rumem a na to wyłożyć połowę przygotowanej czekowiśni, przykryć masą chałwową. Ułożyć drugi blat znowu nasączyć, posmarować czekowiśnią i wyłożyć masę. Całość przykryć ostatnim blatem i porządnie schłodzić w lodówce.