Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowałam się przepisem,który kiedyś znalazłam na jakimś blogu(niestety nie pamiętam na jakim).Tort rozpływa się w ustach.Ja robiłam go na urodziny dla pasjonata jazdy na rowerze i stad taka dekoracja;)
Składniki
BISZKOPT:Mąkę pszenną,ziemniaczaną,kakao i przyprawę korzenną mieszamy dokładnie razem,odstawiamy na bok. Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z połową cukru pudru aż powstanie puszysta,lśniąca masa (ok 5-7 min) W innej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru aż powstanie sztywna,gęsta piana.Następnie łączymy żółtka z białkami mieszając bardzo delikatnie po czym dodać przesiewając 1/3 mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach.Przesiać kolejną 1/3 porcję mąki i znów krótko zmiksować,tak samo zrobić z ostatnią częścią mąki.Masę wyłożyć do tortownicy (ok 24 cm,wyłozonej papierem do pieczenia) wyrównać wierzch i piec ok 40 min w temp. 180 st. Wyjąć i wystudzić a następnie pokroić na 3 blaty.
MASA:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder i cynamon.Serek mascarpone zmiksować parę sekund w osobnej misce a następnie delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
Położyć pierwszy blat biszkoptu i lekko nasączyć go sokiem z pomarańczy wymieszanym ze spirytusem,posmarować połową powideł wymieszanych z sokiem i wyłożyć na to 1/3 masy śmietanowej.Położyć drugi blat,nasączyć sokiem,posmarować resztą powideł i nałożyć 1/3 masy.Przykryć ostatnim blatem,nasączyć go a następnie wierzch i boki wysmarować resztą masy śmietanowej.
Tort ozdobić według uznania,np przesianym kakao,startą czekoladą itp.Ja użyłam masy marcepanowej do zrobienia postaci,roweru,pagórka,kwiatków.Smacznego:)