Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny krem ze śmietany i mascarpone pomiędzy migdałowym biszkoptem. Mniam...
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 379
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 379
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Siekane migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami wody, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz sól. Następnie pojedynczo dodać żółtka. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, mielonymi i siekanymi migdałami, dodać do masy jajecznej. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie, a następnie przeciąć wzdłuż na pół. Dolny krążek ciasta położyć na paterze i zacisnąć obręcz.
Żelatynę namoczyć. 250g śmietany ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z twarogiem, cukrem, 1 opakowaniem cukru wanilinowego i 1 łyżeczką cynamonu. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić i wymieszać z 1-2 łyżkami kremu. Następnie dodać do pozostałego kremu, potem dodać ubitą kremówkę. Kremem posmarować ciasto, położyć drugi krążek i lekko przycisnąć. Wstawić na kilka godzin (albo na noc) do lodówki.
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Posmarować wierzch i boki tortu. Ponownie wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać resztą cynamonu.