Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekki, orzeźwiający, niezamulający, bardzo smaczny tort :-)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27437
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27437
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Wystudzić (zawsze biszkopt piekę dzień wczesnie, łatwiej się wtedy kroi) i przekroić na 3 blaty. Masa cytrynowa: W garnku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami,jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!) najlepiej trzepaczką do jajek, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Jesli pojawią się grudki, mase krótko zmiksować blenderem. Odstawić do ostudzenia (wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą tak aby przylegała do powierzchni, zapobiega to powstania kożucha, łatwiej się miksuje krem. Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo, cienkim strumieniem) cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zwarzy). Masę cytrynową odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia. Gotowe blaty biszkoptowe nasączyć mieszanką wody z sokiem z cytryny i cukrem, ewentualnie wódką. Masa śmietankowo -serowa: Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, utrzeć krótko na najmniejszych obrotach (tylko do połaczenia składników, uważać aby masa się nie zwarzyła!) Na paterze lub talerzu położyć blat biszkoptu, wyłożyć 1/3 kremu cytrynowego, wyrównać, położyć drugi blat biszkoptu, wyłożyć masę śmietankowo-serową, wyrównać, kolejny blat biszkoptu, 1/3 masy cytrynowej. Resztą kremu wysmarowac boki tortu i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :-)