Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem maślano jajecznym o smaku cytrynowym, nasączony ponczem cytrynowym, jest lekko kwaskowy smakuje wybornie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek Białka ubij na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, ubijając stopniowo dodaj po jednym żółtku. Obie mąki przesiej z z proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj . Ciasto przelej do silikonowej tortownicy i piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przetnij na trzy blaty.
Jajka sparz wrzątkiem na sicie. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. W garnku zagotuj wodę i postaw miskę z jajkami na garnek. Ubijaj jajka na małych obrotach nad garnkiem aż cukier sie rozpuści, zdejmij miskę z garnka i mieszaj masę do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła. W drugiej misce umieść miękkie masło i ubij na puszystą masę, cały czas mieszając wlej masę jajeczną i utrzyj puszysty krem. Do kremu dodaj wyciśnięty sok z cytryn i wymieszaj .
Poncz Do przegotowanej wody dodaj sok z cytryny i cukier do smaku. Jeśli tortu nie będą jadły dzieci można dodać kieliszek spirytusu.
Krem podziel na trzy części. Każdy blat biszkoptu nasącz ponczem i posmaruj kremem ułóż płat biszkoptu z kremem jeden na drugim. Boki i wierz tortu posmaruj kremem, boki obsyp wiórkami kokosowymi na wierz połóż opłatek dekoracyjny a za pomocą rękawa cukierniczego zrób w koło różyczki . Tort wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.