Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tortu wykorzystałam owoce wiśni z nalewki.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11863
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16104
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5110
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11863
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16104
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5110
Składniki
Biszkopt:: Oddzielamy żółtka i białko, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć, dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia produktów. Wlewamy ciasto do wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża i pieczemy 25 minut, po upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt.
Wykonanie tortu: 1 - Przygotowujemy kremy według instrukcji na opakowaniach.
2 - Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek.
3 - Na warstwę wiśni nakładamy warstwę śmietankowego kremu.
4 - Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu czekoladowego.
5 - Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego.
6 - nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem czekoladowy na boki i wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy.
7 - Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania.
8 - Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)