Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort na kakaowym biszkopcie z masą ze śmietany kremówki czekolad białej i mlecznej z dodatkiem wafelków kakaowych w czekoladzie oraz kokosowych w białej czekoladzie nasączony naparem z kawy.Całość tworzy niepowtarzalny smak.
Składniki
Biszkopt. Podane składniki na biszkopt podzielić na pół i upiec dwa takie same biszkopty Z każdym biszkoptem postępować tak samo. Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem dodać żółtka ,olej a na koniec mąkę przesianą z proszkiem i kakao dokładnie wymieszać.Tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 180.Wystudzic .Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół.
Masa śmietanowa biała Do garnka wlej 1litr śmietany kremówki dodaj pokruszoną białą czekoladą i zagotuj.Zostaw do ostygnięcia.Zimną wstaw do lodówki na całą noc.
Masa śmietanowo kakaowa Do garnka wlej 1 litr śmietany kremówki dodaj pokruszoną mleczną czekoladę i zagotuj.Zostaw do ostygnięcia.Zimną wstaw do lodówki na całą noc.
Każdy z biszkoptów podziel na pół i nasącz naparem z kawy.
Śmietanę z białą czekoladą wyjmij z lodówki ubij mikserem około 5 minut dodaj pokrojone wafelki w białej czekoladzie.
Śmietanę z mleczną czekoladą wyjmij z lodówki ubij mikserem około 5 minut dodaj pokrojone wafelki w mlecznej czekoladzie.
Odłóż po 2 łyżki każdej masy do posmarowania boków tortu.
Na pierwszy nasączony blat biszkoptu wyłóż pół masy ciemnej, przykryj kolejnym blatem,wyłóż pół masy białej na nią kolejny biszkopt i drugą część ciemnej masy .Na wierzch położ ostatni blat biszkoptu i białą masę.Obie masy wymieszaj i posmaruj boki tortu.Herbatniki pokrusz i posyp boki tortu.Na wierzch położ opłatek dekoracyjny i wkoło posyp okruszkami ciastek.Tort wstaw do lodówki na całą noc.Taki tort upiekłam na urodziny mężowi mojej siostrzenicy.Wszystkim bardzo smakował Gorąco polecam ten przepis.