Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy tuż, tuż... A jak ktoś nie może się doczekać, to hiszpańskie truskawki już są :) Prosty torcik, a jaki pyszny.
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o śr. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę (ok. 4 minut ubijania). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec na drugim poziomie od dołu ok. 35 minut. Po upieczeniu ostudzić krótko w piekarniku, potem wyjąć i ostudzić w formie całkowicie. Zdjąć obręcz i odwrócić do góry nogami kładąc na papierze do pieczenia.
Truskawki umyć, odszypułkować. Ok. 15 truskawek przeciąć na pół. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Odstawić. Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną czekoladę. Kremówkę ubić z usztywniaczem. Dodać do masy czekoladowej.
Biszkopt przeciąć na pół. Wokół dolnego blatu zapiąć obręcz tortownicy. Połówki truskawek ułożyć przeciętą stroną do zewnątrz na całej długości obręczy. Wyłożyć 2/3 kremu czekoladowego i wyrównać powierzchnię. Położyć drugi blat ciasta. Posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :)