Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort czekoladowy"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 128
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 128
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę o śr. 22 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
Ubij mikserem białka. Dodaj stopniowio cukier. Wymieszaj zmielone orzechy i kakao. Dodaj je do piany i ostrożnie wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz 12-15 minut. Wystudź.
Mus: Podgrzej w rondelku 1/4 szklanki śmietany, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Ubij żółtka z cukrem. Nie przerywając ubijania, dodaj do nich rozpuszczoną w śmietanie żelatynę. Rozpuść białą czekoladę, lekko ją ostudź i dodaj do masy.
Wyłóż mus na ciemny spód. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Ubij resztę śmietany. Udekoruj nią wierzch tortu. Posyp orzechami i cieniutkimi płatkami mlecznej czekolady (patrz obok).
Czekoladę włóż najpierw do lodówki przynajmniej na godzinę. Dzięki temu stwardnieje i łatwiej będzie ją cienko pokroić. Użyj ostrego nóża, najlepiej szefa kuchni.Źródło: Olivia