Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urodzinowy tort mojej siostry. Czasochłonny w wykonaniu ale smak jest wyborny.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11222
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6452
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13444
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11222
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6452
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13444
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Składniki
Wykonanie ciasta czekoladowego: Masło utrzeć z cukrem do białości, następnie wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane jajka, wino i dobrze wszystko utrzeć. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut. (dla pewności sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwie równe części. Wykonanie ciasta kawowego: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Następnie żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z ubitymi białkami. Wsypać mąkę , proszek do pieczenia, wlać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i ostudzonej. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać, przelać do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez pół godziny. Wykonanie polewy aksamitnej: Wszystkie składniki zagotować, stale mieszając, następnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, masę przestudzić i polać tort Wykonanie masy cappuccino: Cappuccino rozpuścić w ¼ szklance gorącej wody i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, przełożyć na garnek z gotującą się wodą, ubijać na parze do gęstości, po czym ostudzić. Masła utrzeć, dodając po łyżce masy jajecznej do wyczerpania. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kawę cappuccino, do drugiej kakao i dokładnie zmiksować. (dla dorosłych możemy dodać 3-4 kieliszki wódki lub spirytusu) Składanie tortu: Jedną część placka czekoladowego posmarować jedną częścią masy, obłożyć połową odsączonych wiśni. Nakryć ciastem kawowym, nasączyć syropem z wiśni, posmarować drugą połową masy, obłożyć pozostałymi wiśniami i przycisnąć drugim płatem ciasta czekoladowego. Przygotowaną polewą polać tort, tak aby polewa ściekła po bokach tworząc ozdobne sople. Przełożyć w chłodne miejsce, kroić i podawać.