Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urodzinowy tort mojej siostry. Czasochłonny w wykonaniu ale smak jest wyborny.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4696
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4148
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4696
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4148
Składniki
Wykonanie ciasta czekoladowego: Masło utrzeć z cukrem do białości, następnie wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane jajka, wino i dobrze wszystko utrzeć. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut. (dla pewności sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwie równe części. Wykonanie ciasta kawowego: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Następnie żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z ubitymi białkami. Wsypać mąkę , proszek do pieczenia, wlać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i ostudzonej. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać, przelać do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez pół godziny. Wykonanie polewy aksamitnej: Wszystkie składniki zagotować, stale mieszając, następnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, masę przestudzić i polać tort Wykonanie masy cappuccino: Cappuccino rozpuścić w ¼ szklance gorącej wody i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, przełożyć na garnek z gotującą się wodą, ubijać na parze do gęstości, po czym ostudzić. Masła utrzeć, dodając po łyżce masy jajecznej do wyczerpania. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kawę cappuccino, do drugiej kakao i dokładnie zmiksować. (dla dorosłych możemy dodać 3-4 kieliszki wódki lub spirytusu) Składanie tortu: Jedną część placka czekoladowego posmarować jedną częścią masy, obłożyć połową odsączonych wiśni. Nakryć ciastem kawowym, nasączyć syropem z wiśni, posmarować drugą połową masy, obłożyć pozostałymi wiśniami i przycisnąć drugim płatem ciasta czekoladowego. Przygotowaną polewą polać tort, tak aby polewa ściekła po bokach tworząc ozdobne sople. Przełożyć w chłodne miejsce, kroić i podawać.