Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, mocno czekoladowy tort z kremem orzechowo-kokosowym
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18546
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18546
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Składniki
Kakao wymieszać z gorącą wodą, tak aby nie było grudek i pozostawić do wystygnięcia Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając Mąkę wymieszać z sodą i dodawać do utartej masy na przemian z rozpuszczonym kakao i maślanką Masę ucierać tak długo, aż składniki dobrze się połączą Gotowe ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy 23 cm, smarując ją wcześniej tłuszczem i obsypując mąką Krążki pieczemy około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy ok 5 minut, a następnie ciasto przekładamy na kratkę kuchenną
Przygotowujemy masę: w rondelku mieszamy mleko skondensowane z żółtkami i masłem ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej ) dodając kilka kropel aromatu waniliowego Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż masa zgęstnieje, czyli po chwili od zagotowania( do zrobienia masy należy użyć w miarę nowego garnka z grubym dnem, w przeciwnym razie mleko z dodatkami może się przypalić - gdy pierwszy raz piekłam to ciasto tak właśnie się stało. Musiałam wylać śmierdzące spalenizną mleko, i robiłam masę jeszcze raz - użyłam wówczas nowego garnka z grubym dnem i wyszło idealnie, bez żadnych oznak przypalania ) Gdy mleko się zagotuje i zgęstnieje dosypujemy do niego wiórki i zmielone orzechy - dokładnie mieszamy Gdy masa przestygnie przekładamy nią placki. Smarujemy dwie warstwy między plackami i trzecią na wierzchu Całość dowolnie dekorujemy. Ja najczęściej polewam ciasto strużkami czekolady