Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, mocno czekoladowy tort z kremem orzechowo-kokosowym
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5318
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12864
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4606
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5318
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12864
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4606
Składniki
Kakao wymieszać z gorącą wodą, tak aby nie było grudek i pozostawić do wystygnięcia Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając Mąkę wymieszać z sodą i dodawać do utartej masy na przemian z rozpuszczonym kakao i maślanką Masę ucierać tak długo, aż składniki dobrze się połączą Gotowe ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy 23 cm, smarując ją wcześniej tłuszczem i obsypując mąką Krążki pieczemy około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy ok 5 minut, a następnie ciasto przekładamy na kratkę kuchenną
Przygotowujemy masę: w rondelku mieszamy mleko skondensowane z żółtkami i masłem ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej ) dodając kilka kropel aromatu waniliowego Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż masa zgęstnieje, czyli po chwili od zagotowania( do zrobienia masy należy użyć w miarę nowego garnka z grubym dnem, w przeciwnym razie mleko z dodatkami może się przypalić - gdy pierwszy raz piekłam to ciasto tak właśnie się stało. Musiałam wylać śmierdzące spalenizną mleko, i robiłam masę jeszcze raz - użyłam wówczas nowego garnka z grubym dnem i wyszło idealnie, bez żadnych oznak przypalania ) Gdy mleko się zagotuje i zgęstnieje dosypujemy do niego wiórki i zmielone orzechy - dokładnie mieszamy Gdy masa przestygnie przekładamy nią placki. Smarujemy dwie warstwy między plackami i trzecią na wierzchu Całość dowolnie dekorujemy. Ja najczęściej polewam ciasto strużkami czekolady